Bombardement Rotterdam
In samenwerking met het Stadsarchief, Museum ’40-’45 NU en het 4 en 5 mei comité vind je hier alles over het bombardement. Achtergronden, wandelingen en herdenkingen.
Oorlogsmuseum Rotterdam
Het Mariniersmuseum bevindt zich op een unieke locatie in de stad. Het museum is net als het Witte Huis een van de weinige panden die het bombardement heeft overleeft.
In het Mariniersmuseum is de inval van de Duitsers van dag tot dag te volgen in onze interactieve maquette inclusief dagboekfragmenten van mariniers. Daarnaast krijg je in een digitale panorama van Rotterdam een breder beeld van deze noodlottige periode.
De Brandgrens
Brandgrens is een samenwerking tussen Stadsontwikkeling, het Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam. Ze besteden aandacht aan het bombardement, de brandgrens en meer in het algemeen aan Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw.
Of bezoek het YouTube kanaal van Brandgrens met video’s over het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ga naar BrandgrensBrandgrens audiotour
Deze audiotour leidt de wandelaar in dertig geluidsfragmenten langs de twaalf kilometer lange brandgrens en vertelt over de stad en zijn bewoners van toen en nu. De geluidsfragmenten zijn hier gratis te downloaden.
Download audiotourSamenwerkende partners
Stadsarchief Rotterdam bestaat sinds 1857 en is een van de oudste en grootste archieven van het land. Het archief is onderdeel van de gemeente Rotterdam en valt onder het cluster Dienstverlening.
Wij zetten ons in om archiefstukken van de gemeente Rotterdam in goede en geordende staat te bewaren en te ontsluiten. Naast deze wettelijke taak zien we het als onze opdracht de geschiedenis van Rotterdam te bewaren en zichtbaar te maken.
Stadsarchief Rotterdam voert de Archiefwet uit voor de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk en Lansingerland (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk) en voor Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Waterschap Hollandse Delta, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Milieudienst Rijnmond. Bij het archief werken ca. zeventig medewerkers, vele zijn vrijwilligers en stagiairs.
Het stadsarchief maakt diverse initiatieven zichtbaar speciaal gericht op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog waaronder Affiches uit de oorlogsjaren
Stadsarchief RotterdamMuseum '40-'45 NU
Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in de stad. De experience in Museum Rotterdam ‘40 – ’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?
Museum RotterdamNationaal Comité 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als taak richting, inhoud en vorm te geven aan herdenken en vieren en het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Nationaal Comité 4 en 5 mei