
Laten we er wat van leren
80 jaar vrijheid
Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd door de geallieerden. We herdenken de strijd voor vrijheid en vieren de bevrijding.
Dagelijks lezen we in de krant over de dramatische strijd in het oosten van Oekraïne, de oorlog in Gaza en de humanitaire crisis in Jemen. Jonge mannen en vrouwen van vaak nog geen 25 jaar leveren een strijd voor de vrijheid van hun land of volk.
Hoewel de Tweede Wereldoorlog al zo’n tachtig jaar geleden is, is er in essentie weinig veranderd. Ook toen streden jonge jongens van amper 25 jaar oud voor onze vrijheid.

Zoals
Johan Buijtelaar
Samen met zo’n 100 andere mariniers werd hij toegevoegd aan de Prinses Irene Brigade omdat de Britse generaal Montgomery vond dat de brigade onderbezet was. Prinses Irene Brigade is een bekend Nederlands legeronderdeel dat deelnam aan de Bevrijding van Europa tijdens de WOII. Begin augustus 1944 landde Johan samen met de andere mariniers en de rest van de Irene Brigade op de kust in Noord-Frankrijk. Nabij Tilburg in oktober liepen Johan en een aantal van zijn mannen in een hinderlaag en werd hij dodelijk geraakt door Duits mitrailleurvuur.
Hij was pas 29 jaar.

in de Tweede Wereldoorlog
Mariniers in de Prinses Irene Brigade
Joey van Meesen maakte een paar jaar geleden al een video over Johan Buijtelaar en de mariniers bij de Prinses Irene Brigade.

Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid
Marinier Johan Buijtelaar gaf zijn leven voor ons land, 29 jaar oud. Hij is begraven in Eindhoven.
Opoffering. Laten we er wat van leren.
Johan stierf in de strijd voor vrijheid. Een vrijheid die dagelijks veel slachtoffers vroeg. Johan en vele anderen kunnen we niet meer terughalen. Maar we kunnen wel leren van hun verhalen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Ontdek ook de moedige verhalen van beroepsmuzikant Piet Lammers en marineman Willem Keim.