Vaandelopschriften Helmand, Kandahar en Uruzgan

Ruim 100.000 veteranen zijn 25 juni 2022 tijdens Veteranendag bedankt voor hun inzet. De missie in Afghanistan stond dit jaar centraal, vooral vanwege de vaandelceremonie op de Hofvijver. Ook het Korps Mariniers kregen een opschrift erbij. Een vaandelopschrift is een van de hoogste onderscheidingen die aan een militaire eenheid kunnen worden toegekend.

Een nieuw wapenfeit

Het opschrift is toegekend voor het uitvoeren van speciale en reguliere gevechtsoperaties van 2006 tot 2010 in Helmand, Kandahar en Uruzgan. In Afghanistan namen de mariniers van 2006 tot 2010 deel aan vele speciale en reguliere gevechtsoperaties. Daarbij sneuvelden twee mariniers, achttien mariniers kregen het ‘draaginsigne gewonden’ en ontvingen nog eens twaalf man een dapperheidsonderscheiding. Voor hen en alle andere wordt het opschrift Helmand, Kandahar en Uruzgan toegekend.

 

Wat is een vaandelopschrift?

Het vaandel (of de standaard bij de bereden eenheden) was vroeger een teken van herkenning van een eenheid op het slagveld. Toen het slagveld door moderne wapens gevaarlijker werd, verloor het vaandel die functie en kreeg het een symbolische betekenis. Sinds het einde van de 19de eeuw krijgen eenheden eervolle vermeldingen op hun vaandel, de vaandelopschriften.

Bron: Alle Hens 11 – 2019

Toekenning

Het toekennen van een wapenfeit is een intensief traject. Namens de marine heeft kapitein-luitenant ter zee Wilco Kramer zitting in de Traditiecommissie Krijgsmacht, onder meer belast met de toekenning van wapenfeiten. Een opschrift moet voldoen aan de criteria voor moedig, beleidvol en dapper optreden.

Daarbij moet een eenheid met ere hebben deelgenomen aan gevechten en zich hebben onderscheiden van andere. Dit alles wordt beoordeeld door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Om het optreden van de mariniers te kunnen beoordelen, checken zij de feiten tot in detail.

Verhalen achter de vaandelopschriften - sergeant-majoor van de mariniers Ammie Tafronti

Helmand, Kandahar en Uruzgan

Het Korps Mariniers in zijn volle omvang deelgenomen aan operaties in Helmand, Kandahar en Uruzgan. Zo waren ze al vanaf 2004 betrokken bij het uitvoeren van speciale operaties. Samen met de Korps Commandotroepen raakten de mariniers vaak en langdurig in intensieve gevechten verwikkeld. Door koelbloedig optreden en kundige inzet van vuursteun wisten de mannen zich keer op keer uit benarde posities te manoeuvreren.

Een periode waarin mariniers zich opvallend onderscheidden, was toen zij in 2009 en 2010 deelnamen aan Task Force 55. In de drie provincies legden zij zich onder meer toe op operaties ver achter de vijandelijke linies, gericht tegen vrijhavens en steunpunten van de Taliban, die er alles aan deden om hun terrein niet prijs te geven.

"In de periode 2006-2010 blinken de mariniers uit door morele moed, veelzijdige en brede professionaliteit, weloverwogen planning en gedurfde operationele methodes én de wil om te winnen." Kolonel der Mariniers Rob de Wit, hoofd Bureau Strategie & Advies van CZSK