In de voetsporen van

Stadswandeling

In de voetsporen van de Zwarte Duivels

In het Mariniersmuseum, maak je kennis met de verhalen van het Korps Mariniers. Vanaf de oprichting in 1665 zijn de mariniers, onze zeesoldaten, ingezet op de grens van land en water. Ze voeren militaire missies uit over de hele wereld. Dit zien we terug in hun wapenspreuk Qua Patet Orbis: zo wijd de wereld strekt. Door de eeuwen heen hebben de mariniers een sterke reputatie opgebouwd. Er zijn dan ook altijd meer verhalen te vertellen dan in het museum mogelijk is. In de stadswandeling gaat u buiten de muren van het museum de Strijd om de Maasbruggen van 10 tot en met 14 mei 1940 ontdekken. De wandeling sluit aan op de tentoonstelling Meidagen 1940.

De bruggen

De wandeling start voor het Mariniersmuseum. Tijdens de meidagen van 1940 was de buurt rondom het museum het toneel van felle gevechten tussen Duitse en Nederlandse troepen. Als enige stad in Nederland kwam Rotterdam vijf dagen lang in de frontlinie te liggen. Dit gebied, het gebied rond de noordelijke uiteinden van de strategisch gelegen Maasbruggen, was het brandpunt van deze strijd. De Maasbruggen bestonden uit de oude Willemsbrug (verkeersbrug) en de spoorbrug, officieel Willemsspoorbrug genaamd. Beide bruggen zijn na de oorlog gesloopt.

Vijf dagen van strijd

Op 10 mei 1940 werd de stad in alle vroegte overvallen door Duitse luchtlandingstroepen. Mariniers van de Marinierskazerne aan het Oostplein en genietroepen van de Koninklijke Landmacht namen de eerste tegenmaatregelen. Zij bezetten onder andere het hiernaast gelegen Witte Huis. Dat ging via de zolder van het huidige museum en de brandtrappen in de westgevel van het Witte Huis. Vanaf de hogere etages namen zij de Duitse posities rondom onder vuur. Door deze en andere tegenacties werden de Duitsers teruggedrongen tot in enkele panden dicht bij de Maasbruggen. Vervolgens ontstond er een patstelling. Vier dagen later bombardeerde de Duitse Luftwaffe de binnenstad om het verzet te breken. De historische binnenstad werd bijna geheel verwoest. Rotterdam gaf zich over, enkele uren later gevolgd door de algehele overgave van het Nederlandse leger. Vijf jaren van Duitse bezetting volgden.

Tijdens deze stadswandeling lopen we in de voetsporen van de mariniers van mei 1940. Door hun donkerblauwe, bijna zwarte uniformjassen, misschien ook door hun aanvallende optreden, kregen zij van een Duitse soldaat de bijnaam ‘de Zwarte Duivels’.