De Erelijst Mariniers

Zoek op naam, periode en continent van overlijden in de database. Van vrijwel alle omgekomen mariniers is een portretfoto of andere persoonlijke informatie toegevoegd waardoor de marinier letterlijk een gezicht krijgt. In het museum is de erelijst opgesteld in de tentoonstelling Zeesoldaten waarin een overzicht van de geschiedenis van de mariniers wordt gegeven.

Waarom een erelijst?

Op 10 december 1665 is het Korps Mariniers opgericht door Johan de Witt en Michiel de Ruyter. Door de eeuwen heen hebben vele mariniers hun leven gegeven in dienst van de Nederlandse krijgsmacht. Zo ook tijdens de meidagen van 1940, een alles veranderend moment in de geschiedenis van de stad Rotterdam. Op de Noordoever rond de Maasbruggen verdedigden de mariniers de stad tegen de Duitse aanval. Gedurende deze inzet en de periode hierna zijn er mariniers omgekomen voor vrede en veiligheid over heel de wereld.

Helaas zijn de gegevens van overleden mariniers uit het verre verleden vaak onbekend of niet volledig, maar vanaf 1940 tot heden is alles goed gedocumenteerd en beschikbaar gesteld voor deze erelijst. Met dit nieuwe digitale document eert het Mariniersmuseum de omgekomen mariniers en het hoogste offer dat zij hebben gebracht.

Nabestaanden of anders betrokkenen kunnen actief informatie aanleveren om de database aan te vullen en zo de mariniers te gedenken. Neem daarvoor contact op met de afdeling Collectie. Ook informatie over mariniers omgekomen of gesneuveld voor 1940 willen wij opnemen in deze erelijst. Informatie hierover wordt zeer gewaardeerd.

Uitgelicht

Sinds 2018 licht het Mariniersmuseum jaarlijks op 4 mei een marinier uit van de erelijst. Heb je dit gemist? Op onze Facebook– en Instagram pagina is dit terug te vinden.