Meidagen - 14 mei

Wat gebeurde er in aanloop van het bombardement? En hoe zag de stad eruit toen de rook weer optrok?

Nederlandse stelling

Aan het Maasfront

Rotterdam, het Maasfront, dinsdag 14 mei 1940, ca. 13:00 uur, ongeveer een half uur voor het bombardement. Echte oorlogsfoto’s van Nederlandse militairen in de meidagen van 1940 zijn uitermate zeldzaam. In tegenstelling tot de Duitse Wehrmacht had de Nederlandse krijgsmacht geen speciale fotodienst om iets van de gevechten vast te leggen.

We zien Nederlandse soldaten in stelling bij het Station Maas, vurend op Duitse posities op de oostelijke helft van het Noordereiland. Door Nederlands vuur zijn daar al veel panden afgebrand. Dit zijn soldaten van het IIe Bataljon van het 32e Regiment Infanterie (II-32 RI) van de Koninklijke Landmacht. Dit infanteriebataljon werd op 11 mei ter versterking naar Rotterdam gezonden vanuit de omgeving van Utrecht. Op de achtergrond zien we de spoorbrug De Hef open staan.

Bommen

Tussen 13.27 uur en circa 13.40 uur vindt het grote oppervlaktebombardement op Rotterdam-Centrum, Kralingen en Rotterdam-Noord plaats. De afgeworpen lading verwoest meer dan 30.000 woningen en panden. In totaal komen als gevolg van dit bombardement 800 tot 900 mensen om. 550 van hen hebben een laatste rustplaats gekregen op begraafplaats Crooswijk. Via ‘zoeken op personen‘ op de website van het Stadsarchief zijn overlijdensakten van bombardementsslachtoffers te vinden.